Læserbrev i Skive Folkeblad

Af Marianne Fløe Fejerskov, onsdag d. 13/10-2021

Hvordan vender vi skuden?

”Der er desperat mangel på medarbejdere i ældreplejen. Arbejdsgiverne skriger på faglærte medarbejdere i ældreplejen, i psykiatrien og på sygehusene, og problemet ser ikke ud til at blive mindre i fremtiden”. Disse ord udtaler sektorformand i FOA Torben Hollmann i en pressemeddelelse udsendt af FOA fredag den 8/10-21 .

Der er forsøgt flere tiltag gennem de seneste år i at få flere unge interesseret i at søge ind på sosu-uddannelserne som for eksempel flere målrettede uddannelsesforløb og flere lærepladser.

Jeg mener, der er et behov for også at angribe problemet på en helt anden måde.

De faglærte medarbejdere, der arbejder i ældreplejen, i psykiatrien og på sygehusene skal ses som levende reklamesøjler for sundhedsuddannelserne, som de unge eller nye studerende kan spejle sig i. Har disse medarbejdere ikke gode arbejdsforhold og et godt arbejdsmiljø vil det smitte af på uddannelsens popularitet. Måske er det den skræmmende udvikling, vi kan se følgerne af i dag.

Der kommer mange flere ældre de næste år i vores kommune og udsigten til, at faglært personale bliver en endnu større ”mangelvare”, er skræmmende.

KL er kommet med en rekrutteringsplan til kommunerne for ældreområdet og det er tiltrængt, men mangel på plejepersonale løses ikke med et fingerknips, som formand for KL`s løn- og personaleudvalg Michael Ziegler udtaler.

Vores ældre borgere i kommunen og de ældre, der kommer til, har alle fortjent trygheden i at kunne modtage passende pleje, hvor der tages hensyn til den enkeltes behov og personlighed.

I Socialdemokratiet går vi til valg på, at det skal være værdigt at blive ældre i Skive Kommune og at de ældre skal tilbydes pleje og omsorg på et højt niveau, hvilket også er med til at give plejepersonalet bedre trivsel og mere faglig stolthed.

Derfor mener jeg, at vi må starte med at tilbyde bedre arbejdsvilkår, som kan være at tilbyde flere fuldtidsstillinger til de ansatte. Bliver arbejdet mere attraktivt og udviklende, vil det hurtigt sprede sig til kommende medarbejdere og elever og uddannelsen til sundhedspersonale vil igen på sigt blive en attraktiv uddannelse. Det vil tage tid, men….

Kan det være starten på at vende skuden?

Altså, start med det nuværende personale. De har sikkert selv rigtig gode bud på, hvordan arbejdet som plejepersonale kan blive bedre. Lad os lytte til dem. Det har de så meget fortjent.

Social- og sundhedsassistent Marianne Fløe Fejerskov

Kandidat til kommunalvalget for Socialdemokratiet i Skive Kommune